speeltuin in de winter open of niet

  • Etto

    Wat doen de speeltuinen in de winter?

    Gaan ze helemaal dicht of blijven ze open?

    Worden er extra activteiten georganiseerd en zo welke?

    Kortom wat doet een speeltuin 's winters.

  • willem van os

    Het is niet meer van deze tijd dat speeltuin in de winter dicht zijn. Lekker ouderwets op straat spelen en ‘spannende dingen’ ontdekken is steeds minder mogelijk. Fysieke en sociale belemmeringen liggen daaraan ten grondslag. Auto’s die veel ruimte nodig blijken te hebben in de woonwijken, zelfs op de trottoirs, de ‘wet van de sterkste’ en ‘de vreemde mensen’ geven een onveilig gevoel.

    Zeker daarom zijn speeltuinen van groot belang. Daar kunnen kinderen meestal veilig en ontspannen genieten van hun spel. Spelen kinderen in het winterseizoen niet buiten? Iedereen weet toch dat kinderen altijd en overal willen spelen? kinderen laten zicht niet tegenhouden als het wat regent of koud is. Sterker, juist bij vorst (ijs) en sneeuw is het een eldorado voor kinderen.

    Laat de Scandinavische uitdrukking 'slecht weer bestaat niet, maar slechte kleding wel’ eens goed tot je doordringen.

    Hoe vaak is er tussen oktober en april niet gewoon prima weer? is bewegen en buitenlucht niet essentieel voor de gezondheid en dus de ontwikkeling van kinderen?

    Vaak hoor ik van speeltuinbesturen “in de winter moeten wij de speeltoestellen opknappen”. Dat is zeker waar, maar toch niet alle speeltoestellen tegelijk?. Wel is een goed argument dat men helaas te weinig vrijwilligers heeft om toezicht te kunnen houden op de bezoekende kinderen.

    Met andere woorden, soms heeft het sluiten van de speeltuin een praktische reden. Maar te vaak zit het tussen de oren want dat doen wij al tientallen jaren””.

    Mijn oproep zou zijn om alle speeltuin twaalf maanden per jaar open te stellen en als er praktische problemen zijn om dat niet te kunnen, de leden, buurt en zeker de politiek te benaderen om dat praktische probleem op te gaan lossen.

    Niemand houdt toch van overlast bezorgende kinderen in de eigen wijk omdat zij niet op HUN plek kunnen spelen?

    Zeker de politiek zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen om speeltuinbesturen te ondersteunen om de speeltuin altijd toegankelijk te maken. Is het stimuleren van kinderen om veel te bewegen geen beleidsprioriteit?

  • wilma

    Wij Speeltuin Erfgooierskwartier in Hilversum besteden onze wintermaanden om onderhoud te plegen aan de toestellen.

    Dit jaar gaan we de paden bestraten. Er komt nieuwe beplanting. De natuur krijgt weer even de tijd om te herstellen. En ook de vrijwilligers krijgen even rust, om in het voorjaar weer met frisse moed te starten.

  • Etto

    Wij als speeltuin blijven in de wintermaanden geopend op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur.

    Daar waar onderhoud gedaan kan worden wordt het ook gedaan. Maar aan speeltoestellen kun je allen maar onderhoud plegen door ze er uit te halen en in een overdekte ruimte op te knappen (zijn ze te groot dan gebeurd het onderhoud in het voorjaar).

    Wij hebben geen buurthuis functie, dus zijn echt open als speeltuin.

    Welke speeltuinen zijn er nog meer open in de winter periode?

  • speelgoed

    Oo Spijkerdorp te Drachten is het gehele jaar door open.

    Natuurlijk is het zo dat er in deze periode van het jaar dan wat minder kinderen komen, maar zodra het weer het toelaat kan je bij ons overal goed spelen. Zeker ook het huttenbouwen in kan in de winter goed doorgaan, zeker nu we een jaar geleden de schelpen-paden voorzien hebben van een nieuwe asfaltlaag en daar ook geen water meer blijft staan.

    Het onderhoud doen we net zo als Etto aangeeft. De kleinere toestellen, picknickbanken e.d. gaan naar een overdekte ruimte (moet je dan over kunnen beschikken) voor onderhoud en schilderen en de grotere toestelle komen volgend voorjaar weer aan de beurt.

    Erwin / Spijkerdorp

  • Ronald Nieuwenhuisen

    Speeltuinvereniging De Korte Akkeren gaat ieder jaar weer dicht van 1 oktober tot 1 mei. De kinderen kunnen in die periode dus niet in de speeltuin spelen, maar daarom organiseren wij sinds een paar jaar iedere maand een kinderactiviteit in het verenigingsgebouw van de Speeltuin. Dit jaar is dat o.a. een Teken- en schildermiddag, Halloweenspeurtocht in de speeltuin, Sinterklaas, Kerstbingo, Valentijnsdisco en een paasmiddag. Op die manier kunnen de kinderen toch veel plezier hebben tijdens de winterperiode.