onderhoud en keuring van speeltoestellen

 • Anonymous avatar

  Ik zou graag willen weten welke instantie speeltoestellen keurt, en hoe vaak het gekeurd moet worden en wie er verantwoordelijk voor is.

  Tevens het onderhoud van de toestellen en kan men de gemeente erop wijzen als er iets niet in orde lijkt te zijn of hier iets aan gedaan kan worden bijv:Als men alles onder de graffitie besmeurd en is er ook een maximum leeftijd voor een speelweide.

 • Anonymous avatar

  Speeltoestellen keuren kunnen vele bedrijven. Een toestel afkeuren kan alleen de Keuringsdienst van Waren.

  Inspecteren van een toestel is iets anders, dat dien je 2 tot 3 maal per jaar (uitgebried) te doen, de eigenaar van de speeltoestellen is daar voor verantwoordelijk voor.

  Als er graffitie op een toestel zit dan is het niet onbruikbaar, het is wel een afschuwelijk gezicht dus de eigenaar zou er iets mee moeten doen.

  De eigenaar van speeltoestellen is verantwoordelijk voor het onderhoud.

 • Anonymous avatar

  Begrijp uit uw vraagstelling dat het waarschijnlijk gaat om speeltoestellen in de openbare ruimte en dan is doorgaands gewoon de gemeente daarvoor aanspreekbaar. Het kan natuurlijk ook zijn dat die het onderhoud en inspecteren (vaak “verward” met keuren) uitbesteden, maar aangezien de gemeente toch verantwoordelijk blijft is het advies vooral eerst contact met hun te zoeken.

  Vaak is bij een gemeente een afdeling als Groen, Openbare-werken of wijkbeheer aanspreekbaar voor zaken rondom speeltoestellen.

  Zoals in de reactie van Etto al is aangegeven moet dit inspecteren meerdere keren per jaar plaatsvinden, afhankelijk van het intensieve gebruik van de speeltoestellen. Als u meer informatie zoekt over dit soort zaken kijk dan vooral eens op de volgende website's:

  http://www.keurmerk.nl/Accommodatie/Speeltuin/Checklist.html

  http://www.allesoverspelen.nl/csi/spelen.nsf/

  http://www.vwa.nl/portal/page?_pageid=119,1639866&_dad=portal&_schema=PORTAL&p_document_id=101528&p_node_id=2038761&p_mode=BROWSE

  Deze laatste instantie, ook wel genoemd de Keuringsdienst van Waren, is in staat om een speeltoestel uiteindelijk “af te keuren” voor gebruik en de gemeente een “verplichting” op te leggen in aktie te komen, maar vaak betekend dit dat een gemeente dan direct een toestel verwijderd. Het is altijd beter om in gesprek te komen met de gemeente betreffende het (achterstallig) onderhoud, maar al er geen aktie komt en er er een zeer onveilige situatie is dan blijft er geen andere weg over dan contact te zoeken met de VWA (Keuringsdienst van Waren).

  Als er nog aanvullende vragen zijn, die dan gewoon stellen op dit Speeltuin-Forum. Doorgaands komen daar wel snel reacties op van mensen die kundig zijn op dit gebied.

  Erwin, beheerder speeltuin.startpagina.nl