omgevallen boom, schade, wie aansprakelijk

  • Ermo

    Speeltuin Kindervreugd (Beverwijk) getroffen door omgevallen boom

    Vrijdag 21-11-2008 waaide de wind door de bomen, helaas was er een boom in speeltuin Kindervreugd die het niet aan kon en neer viel. De boom is boven op een speeltoestel (de Aspen) gevallen. Jammer genoeg is er schade ontstaan aan het speeltoestel.

    Maar wie is nu aansprakelijk voor de schade?

    De speeltuin wordt beheerd door vrijwilligers maar voor de oppervlakte van de speeltuin wordt huur betaald aan de gemeente.

    Wie betaald de schade?

    Groeten,

    Ermo

  • marco

    Beste Ermo,

    Allereerst zou ik contact openemen met de gemeente. Zij zijn immers de directe eigenaar van de boom en dus ook verantwoordelijk hiervoor. Ik vermoed zelfs dat zij hiervoor standaard zijn verzekerd, want wat gebeurd er bijvoorbeeld dat een andere boom in dezelfde conditie omvalt op een andere plaats op een auto? Dan kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden. Let op, kan, het hoeft lang niet altijd zo te zijn. En ik zou jullie ook willen adviseren om aan de gemeente te vragen of zij verzekeringen heeft afgesloten voor de speeltoestellen. Soms gebeurd dit en wellicht kan er dan iets verhaald worden.

    Heel veel succes!

    Marco

  • dirk

    hallo

    in dit geval is de eigenaar van de boom aansprakelijk,de gemeente dus.

    hebben jullie ook foto's gemaakt van de omgevallen boom.

    hierop is misschien de reden van het omvallen te zien,als de boom rot of dood was bv

    in dit geval is de gemeente aansprakelijk omdat ze moeten zorgen voor een veilig bomenbestand.

    in geval van niet aanwijsbare reden moet de gemeente ook de schade vergoeden omdat ze de eigenaar zijn.

    succes Dirk.

  • Ermo

    Hier dan de uitkomst van de schade van de omgevallen boom,

    Wij zijn niet verzekerd voor deze schade, de grond is van de gemeente.

    'De gemeente Beverwijk is echter niet aansprakelijk voor de ontstane schade. Wij hebben als beheerder in beginsel een algemene zorgplicht en hebben daaraan voldaan. Er was geen aanleiding om een verhoogd risico te verwachten en aanzien van deze boom. Waarschijnlijk is de oorzaak van de schade het slechte weer die dag.'

    Kortom we dienen zelf te betalen.

    Maar de gemeente is nog niet klaar met ons want ze schrijven dat ze een zorgplicht hebben en onderhoud hebben ze zeker al geen tien jaar meer gedaan.

    Dus afwachten wat daar uit komt.

  • Ermo

    De gemeente heeft uiteindelijk betaald. We wachten nog op een brief waarom men nu wel betaald maar die is nog steeds niet gestuurd.

    Laatst hadden we de opening van een Cruijff Court naast de speeltuin en toen vroeg iemand van de gemeente er wel naar maar heeft niets gezegd verder.

    Maar goed de onkosten zijn betaald.