zandbak aanleggen

  • Marlies

    Wij willen graag een zandbak in onze tuin aanleggen. In de grond waarbij de rand van de zandbak gelijk is met het terras, zodat we het zand er zo weer in kunnen vegen, etc. Wie heeft er voor onze bruikbare tips m.b.t. Hoe dek ik de zandbak het beste af?, Hoe houd ik het regenwater tegen?, etc.

  • willem

    Beste Marlies

    Nooit een zandbak afdekken en ook geen regenwater tegenhouden.

    Dit klink mogelijk vreemd, doch regenwater zuivert het zand en als een zandbak afgedekt wordt dan is dat een broeinest van bacteriën.

    Maar je zult de zandbak willen afdekken vanwege de eventuele katten. Een net over de zandbak is dan het allerbeste. Wil je het toch afdekken met een plaat hout of iets anders dan altijd zorgen dat er voldoende gaten in zitten waardoor het regenwater in de zandbak kan lopen.

    Om te voorkomen dat er water in de zandbak blijft staan is het aan te bevelen om op circa 50 centimeter een rooster te maken of tegels met gaten die men vaak gebruikt rondom bomen. Is de aarde hard waardoor het water niet weg kan, ga dan met een grondboor een aantal gaten maken en doe die vol met grint. Een prima en goedkoop drainage systeem.

    Succes met de zandbak en veel speelplezier voor de kid(s).

    Willem