juridisch eigenaar speeltoestellen?

  • SV Weerestein

    een gemeentebeleidsplan bevat de opmerking:

    "Indien een speeltoestel op gemeentelijke grond wordt geplaatst

    door bijvoorbeeld een particulier of speeltuinvereniging,

    wordt het toestel automatisch eigendom van de gemeente als

    eigenaar van de ondergrond. De juridische term hiervoor is natrekking."

    is dit juist?

    bedankt voor een juridisch onderbouwd antwoord.

    ruud.

  • Albert Raven

    Dit speelt ook bij ons (gemeente Midden-Drenthe) Het is een punt voor de fondsen.

    Platteland, veel grotere en kleinere dorpen met vrijveel openbare speelplekken Deze worden beheerd gezamelijk door gemeente en particulier initiatief (buurtvereniging, dorpsbelangenverening, speeltuinstichting). Hierbij wordt een overeenkomst gesloten om ieders verantwoordelijkheid te regelen.

    Het idee erachter is dat de gemeente de dingen op zich neemt die te zwaar zijn voor een kleine vrijwilligersgroep. Dus ook de eindverantwoordelijkheid, c.q. aansprakelijkheid voor de veiligheid.

    De besturen ter plaatse beschouwen het als hun speelplek en hun speeltoestellen.

    Ze hebben er ook geld en tijd in gestoken of speeltoestellen verkregen met fondsengeld. Dus ze beschouwen het volgens mij terecht als hun eigendom.

    Maar juridisch zit het anders.

    Juridisch is echter de gemeente als eigenaar van de grond ook eigenaar van de toestellen. Er is hier een poosje terug een aanvraag naar fondsen afgewezen, mede omdat de gemeente niet expliciet op papier wilde zetten dat de speeltoestellen van het plaatselijk bestuur zijn. Kortom er is een probleem. Misschien is dat ook de achtergrond van de vraag?

    Albert Raven

  • Fons Lambrichts

    In het Burgerlijk Wetboek staat vermeld ‘dat de eigenaar van de grond IN BEGINSEL juridische eigenaar wordt van alles wat aan de grond vastzit’.

    Wij hebben in het recente verleden zelf deze situatie aan de hand gehad - is overigens nog steeds niet afgerond - en daarbij claimde onze eigen gemeente

    ook alle speeltoestellen die wij zelf of met behulp of geld van derden, hadden anageschaft.

    Onderzoek leerde mij dat rechterlijke uitspraken spreken van een ‘juridische eigenaar’ en een ‘economische eigenaar’. Die laatste heeft in bijzondere gevallen

    het zogenaamde ‘wegneemrecht’: het recht om eigendommen te verwijderen van de grond alvorens een (huur- of erfpacht)contract aan te gaan! Over deze zaken

    in onze gemeente hebben zich al vele juristen gebogen alsmede (speeltuin)adviesorganisaties, waarbij nog geen eenheid van opvatting is verkregen.

    Wordt dus vervolgd!

    Mijn advies: doe eerst grondig je huiswerk alvorens (met wie dan ook) een contract af te sluiten! Daarbij kan NUSO Nederland of in jullie eigen provincie

    de benodigde expertise aanleveren! Overweeg contact met hen op te nemen!