gecertificeerde speeltoestellen met afwijkingen t.a.v. de normen

  • Sas

    Tijdens een jaarlijkse inspectie constateert de inspecteur dat een toestel geplaatst na 26 maart 1997 een afwijking vertoont op de in de NEN-EN 1176 en de NEN-EN 1177 beschreven normen. Het advies is contact op te nemen met de leverancier.

    Het toestel is echter gecertificeerd. De leverancier is het niet eens met de inspecteur. De gemeente vindt het de verantwoordelijkheid van de exploitant om dit samen met de leverancier op te lossen. Het speeltuinbestuur zit in de clinch met de leverancier. De speeltuin is het spuugzat. Dat het inspectiebureau dit maar oplost met de levernacier. Het toestel is immers gecertificeerd Mijn vraag: hoe los je dit op?

  • willem

    Mijn advies is om de leverancier te verzoeken (aangetekend) om schriftelijk aan te geven dat hij hiet niet eens is met de inspecteur en dat het speeltoestel voldoet aan de normen zoals omschreven in de WAS (Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen).

    Zijn antwoord toevoegen aan het logboek van het speeltoestel.

    Overigens als de grond, waarop het speeltoestel, van de gemeente is (dat is zo in bijna alle gevallen in Nederland) dan is de gemeente verantwoordelijk en zal dus de wet (WAS) moeten naleven.

  • Benedictus

    Bekend probleem:

    Normen zijn vrijwillige afspraken om onder andere aan te tonen dat een product voldoet aan de veiligheidseisen. Het voldoen aan de norm levert een vermoeden van veiligheid op maar is niet verplicht. Er kan ook op andere manieren aan de veiligheidseis worden voldaan.( Min. Hoogervorst n.a.v. schriftelijke vragen in de kamer, 29 mei 2006)

    Een toestel met certificaat wordt dus geacht veilig te zijn, zelfs als deze afwijkt van NEN EN 1176/1177

    Sas schreef:

    >

    > Tijdens een jaarlijkse inspectie constateert de inspecteur

    > dat een toestel geplaatst na 26 maart 1997 een afwijking

    > vertoont op de in de NEN-EN 1176 en de NEN-EN 1177 beschreven

    > normen. Het advies is contact op te nemen met de leverancier.

    > Het toestel is echter gecertificeerd. De leverancier is het

    > niet eens met de inspecteur. De gemeente vindt het de

    > verantwoordelijkheid van de exploitant om dit samen met de

    > leverancier op te lossen. Het speeltuinbestuur zit in de

    > clinch met de leverancier. De speeltuin is het spuugzat. Dat

    > het inspectiebureau dit maar oplost met de levernacier. Het

    > toestel is immers gecertificeerd Mijn vraag: hoe los je dit op?

  • Ger

    Bij geschillen haal de VWA erbij, zie WWW.vwa.nl.

    Ger.

  • u_gee

    De VWA erbij halen is onzin. Een dergelijk iets kan heel gemakkelijk door de inspectiedienst en de keuringsinstantie besproken worden. Iemand zal er gelijk hebben/krijgen en komen ze er samen echt niet uit dan heeft de keuringsinstantie gemakkelijke lijnen naar de VWA om het standpunt in de grijze gebieden na te gaan en te communiceren.

    Een inspectiebedrijf kan iedereen beginnen, ook al heb je met succes een cursus van 2 weken gehad. Een keuringsinstantie is een door het ministerie aangestelde partij die onafhankelijk een toestel toetst op een bepaald veiligheidsniveau.

    Wordt dit veiligheidsniveau niet gehaald dan wordt het certificaat niet afgegeven.

    Natuurlijk kan ook een keuringsinstantie een fout maken dus ik zeg niet dat het inspectiebedrijf per definitie ongelijk heeft.

    Waar men bij inspectiebedrijven heel vaak de fout mee in gaat is dat men alles toetst aan de normen (EN1176 / EN1177). Men vergeet dat er door keuringsinstanties ook risico-inschattingen (risico-analyses) worden gemaakt om uiteindelijk tot een besluit te komen of een toestel het beoogde veiligheidsniveau heeft. Deze risico-analyses worden veelal niet door inspectiebedrijven gemaakt omdat ze of de kennis niet hebben om dit uit te voeren of omdat zij dit teveel werk vinden. Men zegt dan simpel…. Het voldoet niet aan de norm dus… conclusie: Onveilig. Dit is fout en onjuist. Een toestel wat niet aan de norm voldoet is niet per definitie onveilig. In tegenstelling zelfs, de norm is een richtlijn en enkel bedoelt om aan te geven dat een toestel een bepaald veiligheidsniveau heeft en is dus niet geschikt om te gebruiken om aan te geven dat een toestel onveilig is.

    Als de inspecteur het niet eens is met het afgegeven certificaat moet hij dit niet neerleggen bij de klant c.q. speeltuin. Dit is iets waar de speeltuin echt niet mee hoeft te blijven zitten. Gewoon de inspecteur in verbinding brengen met de keuringsinstantie die het certificaat heeft afgegeven. Nog sterker… de inspecteur in verbinding brengen met de leverancier van het toestel. Zij mogen lekker samen uitzoeken wie er gelijk heeft.