Trapveld advies

  • Gerry Odijk

    Hallo allemaal!

    Ik wil jullie het volgende vragen : In ons dorp bestaat nog een echte grote (jaren 60) speeltuin met (gras,picknickbanken etc. Uiteraard zijn de toestellen aangepast aan de eisen van de tijd. Bijzonder is ook dat er een (geasfalteerd) trapveld bij is (doeltjes, baskets). Dit was vroeger een handbalveldje. De speeltuin is eigendom van de Gemeente en wordt keurig onderhouden (Speeltuinvereniging is 3 jaar geleden opgeheven). Punt is dat er naast de speeltuin een nieuwe woonwijk wordt aangelegd. Op globale tekeningen was te zien dat de speeltuin 100 meter verplaatst wordt en het trapveld is verdwenen. Een wipkippenspeeltuin erbij dus en weg onze mooie speeltuin. Met een aantal buurtbewoners heben we een werkgroep gevormd met als doel behoud van de speeltuin in de huidige vorm. Twistpunt met de gemeente is vooral het trapveld. (kun je weer 2 huizen op zetten!). Wij vinden behoud daarvan noodzaak om ook de oudere jeugd speelruimte te geven. Inmiddels is er aktie gevoerd (tv, radio, krant), hebben we een deel van de politiek op onze hand en een toezegging dat we als het zover is ‘mogen meepraten’bij de invulling van de plannen. In dat meepraten willen we goed voorbereidt zijn. Het trapveld wint geen schoonheidsprijs nu . Daar moet iets mee gebeuren. Hebben jullie tips over hoe je zo'n trapveld in kunt passen in een woonwijk ? Ook andere tips/ervaringen zijn welkom. Bijvoorbeeld bij wie wij advies zouden kunnen vragen over onze kansen. De websites die ik vind hebben alleen zin voor Speeltuinen die een ‘rechtspersoon’ zijn. Dat zijn wij dus niet.

    Dank voor jullie reacties alvast!!

    Gerry Odijk

  • Erwin van Weerden

    Hallo Gerry,

    Een uitgebreid verhaal heb jij beschreven. Normaal zou Willem als een van de eersten wel een reactie hebben gemaakt op jouw vragen, maar die is net even op vakantie gegaan en daarom zal ik het verzorgen.

    In een uitzending van de “rijdende rechter” is er toevallig onlangs zaak aan de orde geweest waar aardige overeenkomsten in zaten. Weet niet of je de uitzending van 11 november hebt gezien, maar via de volgende link kan je de uitspraak nog op internet terug vinden:

    http://www.rijdenderechter.nl/uitspraken125.html

    De uitzending zelf is wellicht ook nog wel ergens te vinden.

    Terug naar jouw verhaal. Jullie zijn al goed op weg, door in ieder geval een werkgroepje te vormen en met de gemeente in gesprek te aan. Wat belangrijk is om te “kijken” hoe de huidige speelvoorziening in het bestemmingsplan staat en of dat gaat wijzigen bij de komende nieuwbouw. Het gebeurt maar al te vaak dat speelvoorzieningen niet meegenomen worden in de bestemmingsplannen. Als er dan toch wel speeltoestellen dienen te komen wil “niemand” ze voor, achter of naast het huis hebben. Als het echter vast ligt in het bestemmingsplan dan is dat voor alle betrokkenen (ook de kopers/huurders van de nieuwe huizen) dus vooraf duidelijk.

    Je schrijft dat een van jullie twistpunten het behoud van het trapveldje is en dat de gemeente er het liefst 2 huizen op wilt bouwen. Dit is “domweg” een politieke beslissing die je moet gaan beinvloeden. Je kan in dat geval de politiek er op wijzen dat jullie al jarenlang OZB betalen voor de huidige voorzieningen en dat ze die dus niet zomaar mogen “afpakken”. Publiciteit zoeken hebben jullie blijkbaar al gedaan en dat is een goede zaak. Spelende kinderen zijn een dankbaar onderwerp voor de pers en die springen daar maar wat graag op in.

    Verder vraag jij om enige hulp bij de voorbereiding en voor bij het herinrichten van de speelplaats. Jullie zijn geen rechtspersoon, maar dat behoeft geen belemmering te zijn. Je zou hiervoor eens contact kunnen opnemen met de provinciaal speelruimte consulent. Voor Utrecht zou dat Geert Kloet moeten zijn en die is werkzaam bij de stichting Schakels. Via de onderstaande 2 linken kan je er meer over lezen en ook de adres gegevens vinden:

    http://www.vswelzijnzorg.nl/werkgroepen/spelen

    http://www.vswelzijnzorg.nl/werkgroepen/spelen/contact

    Laat even weten of je ermee verder kunt geraken of dat er nog aanvullende info nodig is. En laat vooral ook eens wat van het verloop horen. Veel succes!

    speelse groeten, Erwin van Weerden