Karin
Eerst maar even een paar feiten rondom het ‘veiligheids’ verhaal.
a. vanaf maart 1997 moeten alle speelgelegenheden in Nederland voldoen aan veiligheids ‘normen’
b. de enige uitzondering zijn de speeltoestellen (en omgeving) in de eigen voor en/of achtertuin.
c. vanaf maart 1997 moeten alle nieuwe speeltoestellen die niet onder b. vallen gecertificeerd (goed gekeurde) zijn
d. alle speeltoestellen die voor maart 1997 op een speelplek stonden dienen conform de ‘normen’ worden aangepast
(heel vaak ging het alleen om de omgeving (valdempende ondergrond) aan te passen)
e. één keer per jaar dient er een uitgebreide inspectie plaats te vinden
(zoals Ermo al aangeeft: het is nuttig om dat een goed onafhankelijke inspectie bureau te laten doen)
f. iedere beheerder (voor speeltuinvereniging: het bestuur) dient periodiek zijn speelplek te inspecteren
-afhankelijk van de intentie van gebruik kan dat twee wekelijks, maandelijks, ieder kwartaal ed.
-het is gewenst om in uw beheerplan vast te leggen wanneer u de periodieke inspecties uitvoert
g. een inspectierapport is slecht een momentopname en advies aan de beheerder
(een inspectie bureau kan NOOIT speeltoestellen afkeuren, dat kan alleen uzelf of de inspecteurs van de Voedsel en Waren autoriteiten – voorheen Keuringsdienst van Waren)
Kortom:
Als beheerder moet u, na een ongeval en aansprakelijkheid, aan de rechter aantonen dat u al het mogelijke heeft gedaan om de wet te volgen (dus uw speelplek veilig te hebben)
Advies:
1. zorg voor een goed beheerplan waarin staat wanneer, wat, op welke wijze en door wie uw speelplek wordt onderhouden en geinspecteerd.
2. leg alle werkzaamheden vast in het logboek (ook de dagelijkse visuele inspectie)
Dagelijkse visuele inspectie:
Zonder dat men zich daarvan bewust is, inspecteert men heel vaak de speelplek. Elke dag als de speeltuin open gaat kijkt men rond (zo niet ga dat doen, loop even over de speelplek of alles nog in orde is).
Hang in het gebouw (of bij de verantwoordelijke voor het onderhoud) een A-4tje met 12 kolommen (de maanden) en 31 rijen (de dagen) en laat een ‘vinkje’ zetten achter de datum.
Men ziet dan altijd of en wanneer iemand de speeltuin heeft gecontroleerd.
(Mogelijk is een dergelijk lijst bij de NUSO verkrijgbaar).
Nu even concreet de vraag van Karin.
ABOS is één van de inspectiebureaus die voldoet aan de ‘NUSO-normen’.
Dat er in het inspectierapport opmerkingen staan over de zeshoekschommel lijkt mij redelijk overkomen omdat het gaat om ‘slijtage’, door gebruik, weersomstandigheden of onvoldoende onderhoud.
Als de schommel is onderhouden conform de onderhoudvoorschriften van de leverancier dan is het inderdaad, zoals Ermo schrijft, zaak om contact op te nemen met de leverancier.
Staan er opmerkingen in het rapport over ‘normen’ (de maatvoeringen) zou de vraag aan het inspectiebureau moeten zijn waarom dit niet in het vorige inspectierapport stond vermeld. Mogelijk zijn ‘de normen’ aangepast na het voorlaatste inspectierapport.
Is een speeltoestel ‘versleten’ door intensief gebruik dan is het nuttig te proberen bij een fonds een bijdrage te vragen voor vervangen met als motief dat het bewuste speeltoestel heel intensief wordt gebruik.
Zeker als er een afschrijvingsplan ligt (men heeft al gereserveerd) dan zal een fonds (of gemeente / sponsor ed) hier rekening mee houden.
Als men dan ook nog het aan te schaffen speeltoestel geschikt laat maken voor kinderen met een handicap dan heeft men extra kans voor een bijdrage. Bv in de zeshoekschommel een zitje laten maken waarin een kind vastgezet kan worden.
Zeker kinderen met een handicap hebben recht om in hun eigen woonomgeving te kunnen spelen met andere kinderen. Zorg dan ook dat zij die mogelijkheid krijgen.
Een andere tip is om kinderen die de speeltuin bezoeken te betrekken bij het onderhoud. Heel vaak vinden kinderen dit heel erg leuk. Opruimen, zand bijvullen, schilderen, lakken kunnen kinderen prima doen. Waarom geen kinderbestuur vormen met eigen taken?
Juist de onderhoud vrijwilligers (die je inderdaad moet blijven motiveren) vinden het erg leuk om kinderen hierin te begeleiden……dus een nieuwe uitdaging.
Zijn er meer vragen over de zin en onzin van veiligheid, inspectie ed…….stel ze gerust in dit forum.