veerelement gezocht

  • joke

    Ik zou graag voor mijn kleindochter van 2 een veerelementen dier maken. Je weet wel, met zo'n grote ronde veer er onder. Weet iemand waar je zo'n grote veer kan kopen? Alvast bedankt!

    Joke

  • willem

    Het zelf maken van een speeltoestel lijkt gemakkelijker dan dat het is omdat er, zeker bij bewegende speeltoestellen, problemen kunnen ontstaan bij het bespelen ervan. Er zijn dan ook niet voor niets wettelijke (veiligheids)normen voor speeltoestellen.

    Met name bij verenelementen MOET de veer voldoen aan die normen omdat anders het kind, met voet (tenen) of hand (vingers), klem kan komen te zitten tussen de veer. Een (klein) kind zal de veer vaak gebruiken als voetsteun.

    De veer mag dus niet tijdens het wippen tegen elkaar komen! Dus geen oude tractorveren of veren van vrachtauto's.

    Het beste is navraag doen bij de gemeente (afdeling groen of onderhoud) of zij een oude versleten verenelement hebben staan. Bijna altijd is de ‘opbouw’' van zo'n speeltoetstel versleten of vernield en de veer is nog goed.

    Misschien heeft een speeltuinvereniging in de buurt een ‘oude’ verenelement over.

    Ook bij de opbouw moet gelet worden op (vinger) beknelling en dat het kind niet met het gezicht tegen de opbouw aan de voorkant kan komen bij het wippen (botsen).

    TIP

    Denk eens goed na voor wie de ‘wipkip’ bedoeld is. Bijna altijd voor peuters/kleuters die bijna altijd met anderen willen spelen (zit in de genen). Het alleen spelen op zo'n ‘wipkip’ is dan ook saai en niet sociaal. Spelen is toch een sociaal gebeuren? tijdens het spelen leren kinderen toch samenwerken?

    Een verenelemenet waar meer kinderen tegelijk op kunnen spelen heeft dan ook de voorkeur. Een voordeel is dat ook een kind alleen er op kan spelen.

    Willem